Přeskočit na obsah

Sportovní rok 2016 zahájil tradiční 33. Novoroční běh na Svatošké skály

Rekordní počet lidí se v první den roku 2016 hodinu před polednem postavil na start Novoročního běhu na Svatošské skály. Tradiční „otvírák“ nové sportovní sezony, který už od roku 1984 pořádá náš klub SK Liapor Witte Karlovy Vary, úspěšně dokončilo 134 běžců a běžkyň, tedy vůbec nejvíce za celou více než třicetiletou historii závodu!

Na startu se sešla úctyhodná společnost lidí, z nichž mnozí patří ke „tvářím závodu“ už více než dvě desítky let. Nejstarším mezi nimi byl letos 72letý Manfred Krassa z Chodova, který patří k inventáři „Novoročáku“ už od roku 1993. Letos si na svůje konto připsal už 23. start, který ozdobil na svůj věk skvělým časem 31:05 minuty. Důvod k oslavě měl i neúnavný pořadatel Ligy běžců Karlovarska Michal Havlíček, který letos proběhl cílem už po pětadvacáté a vyrovnal tak účastnický rekord Jindry Mikeše.

Letošní „Novoročák“ se běžel za téměř ideálních podmínek, při teplotě těsně nad nulou, v téměř bezvětří a na silnici jen místy a lehce zasněžené. Běželo se svižně, ale na „suché“ časy to přece jenom nebylo, a tak traťové rekordy Martina Mikeše (20:15 v roce 1999) a Ivany Sekyrové (22:40 v roce 2012) zůstávají v platnosti.

Z celkového vítězství se radoval reprezentant ČR v terénním triatlonu a se 17 starty další z „tváří závodu“ Jan Kubíček, jemuž v cíli naměřili 21:51 a zůstal tak víc než minutu za svým nejlepším časem 20:44 z roku 2004. Jako druhý proběhl cílem s minimální ztrátou čtyř vteřin na Kubíčka atlet karlovarského SC Startu Milan Kožák, jenž si tak, věřte nevěřte, doběhl pro zlato mezi veterány nad 50 let! Třetí příčku absolutního pořadí vybojoval 23letý Radek Sedněv a čtvrtý nejlepší čas zaběhl vítěz mezi čtyřicátníky Slávek Švejdar, oba v dresu karlovarského Triatletu.

Mezi ženami byla jasnou favoritkou sokolovská atletka Ivana Sekyrová, která svou roli potvrdila jasným triumfem s téměř tříminutovým náskokem na druhou Martinu Stehlíkovou.