Přeskočit na obsah

Jaký byl první poločas sezony 2013?

Bilance prvního pololetí

Letošní základní část WITTE Automotive Extraligy pro nás nezačala úplně dobře, úvodní utkání v Žatci jsme díky jistému podcenění podmínek v hale, ale i částečně mírnému podceněním soupeře prohráli. Naštěstí jsme následně ustáli tlak vyplývající ze ztráty bodu ve Vsetíně a díky domácím výhrám a hlavně výhře v Benešově na Šacungu jsme se nastartovali k obhajobě 2. místa po základní části a tím pádem i k zahájení play-off na domácím hřišti.

Soutěž byla nakonec vyrovnanější, než se na začátku předpokládalo, ale naštěstí pouze od 3. místa dolů. Naše výkony byly negativně ovlivněny drobnými zraněními mnoha hráčů a tím pádem nižší kvalitou tréninkové přípravy, avšak v některých momentech (zejména domácí utkání s Čelákovicemi, Vsetínem či obě utkání se Šacungem, ale i  některé pasáže s Modřicemi) se projevila rostoucí kvalita zvládání herních situací, a to směrem, který jsme si před sezónou určili.

Dobrý pocit můžeme mít ze zvládání klíčových zápasů dvojic v mnoha zápasech v koncovkách utkání, ale i třeba ze souhry trojice Kuby Medka. Stejně tak průběžné zapojování Vládi Babky do trojice k Vankemu se dařilo a přinášelo pozitivní výsledky. Určitým zklamáním byly některé výkony třetích dvojic v podání mladých hráčů, ale letošní záměry byly spíše zkoušet různá složení elitních dvojic než vyhrávat třetí dvojice. Díky mnoha absencím zapříčiněným zraněními či osobními důvody (narození potomků, svatby) jsme měli mnoho příležitostí zkoušet různé sestavy a určitě jsme v tomto směru připraveni na všechno „negativní“, co by případně mohlo v play-off nastat, ale snad nenastane.

Zároveň bylo třeba si přiznat, že fyzická připravenost některých hráčů nebyla na té nejvyšší úrovni a v některých momentech znamenala naše prohry, ale i „zlomení“ se pod tíhou vývoje zápasu. Na toto jsme se zaměřili v úvodu letní přípravy a věřím, že se to nebude opakovat.

Velice pozitivní je i to, že jsme opět dali příležitost dalšímu benjamínkovi – Radimovi Kubínovi, a ten si tak mohl ochutnat slasti i strasti utkání extraligy. Výkony jeho bratra Vlasty, který debutoval v roce 2012, se zvedly, a v některých momentech, ale i v turnajích před sezonou, už mnohdy byly dostatečné pro mužskou kategorii. Samozřejmě i zde jsou velké rezervy, ale pokud oba vydrží a budou se důsledně připravovat, zapadnou do A týmu a budou jeho nedílnou součástí do několika málo let. Věříme, že je to i motivace pro další dorostenecké hráče.

Určitě je škoda, že se nám při dobře rozehraném utkání v Modřicích (ač oslabeni o Kokšteina, Dvořáka, Babku jsme vedli 2:0 po dvojicích) nepodařilo uhrát alespoň jeden další bod, abychom se dostali do odvetných dvojic, ale opět jsme se posunuli v hledání skulinek ve výkonech mnohanásobných mistrů ČR a obhájců extraligového titulu.

Jako největší zklamání hodnotím nevyhrané utkání v Čelákovicích, kde jsme sice byli z důvodu zranění oslabeni o Dvořáka s Kokšteinem, ale takto rozehrané utkání je nutné vyhrávat a není možné prohrávat sety v koncovce utkání rozdílem pěti a více míčů. Zajisté to bylo naší nižší motivací a extrémní motivací domácích v nádherném diváckém prostředí, ale musíme být natolik profesionální, abychom taková utkání dotáhli do vítězného konce.

No a na závěr nelze nezmínit bronzové medaile z Mistrovství ČR dvojic, které získávají na váze v kontextu toho, že z loňských medailistů jsme my těmi jedinými, kteří dokázali uhájit medailovou pozici, i když „pouze“ bronzovou. Druhý nepovedený zápas dne – v semifinále – nás bohužel stál lepší umístění, ale medaile visí vždy hodně vysoko a je těžké se k nim dostat.

Celkově jsme tedy splnili předsezónní cíl, umístili se na 2. místě extraligy mužů a opět jsme získali medaili na MČR dvojic mužů, avšak to nejdůležitější nás teprve opět čeká.

Letní příprava a podzimní cíle

V rámci letní přípravy jsme již absolvovali specializovanější fyzickou přípravu připravenou naším elitním Xterra triatlonistou, mistrem republiky Janem Kubíčkem, s nímž předpokládáme dlouhodobější spolupráci. Tato příprava v menším rozsahu bude pokračovat, ale již přecházíme do herní přípravy zaměřené na vybrané herní činnosti a situace, které nám někdy působily problémy. V následujících třech týdnech vypilujeme maximum možného a v srpnu se zaměříme na souhru sestav a vypilování taktických variant pro semifinálové utkání se Šacungem – už tradičním semifinálovým soupeřem. Překvapit takového soupeře je těžké, ale ne nemožné, proto musíme opět přidat, abychom se dostali do dalšího kola – finále Witte Automotive Extraligy mužů.

Příprava týmu, bohužel, bude narušena třítýdenní absencí dvou reprezentantů, Vankeho a Kokšteina, kteří absolvují mezinárodní exhibici v rámci ATP tenisového turnaje v Montrealu a tamtéž následně i mezinárodní turnaj ve futnetu. Bohužel tím přijdou i o soustředění družstva, které se uprostřed srpna koná v areálu AC Zruč-Senec za spoluúčasti našich dorostenců a elitních prvoligových hráčů.

V průběhu léta samozřejmě absolvují naši hráči vybrané letní turnaje a také největší letní turnaj na Šacungu, kde nejsou hlavním cílem výsledky, ale udržení herního zatížení a pilování herních činností a situací v zápasovém zatížení a tlaku.

Vrchol sezóny

A na závěr léta nás čeká další vrchol sezóny – obhajoba stříbrných medailí na Mistrovství ČR trojic mužů v Čelákovicích. I sem samozřejmě pojedeme s nejvyššími ambicemi a věříme v zisk další medaile. A na toto MČR už plynule navazuje první semifinálové utkání WAEL na domácím hřišti se Šacungem. A teprve v něm se ukáže, zda naše příprava byla dostatečná k naplnění nejvyšších cílů, ale i snů některých našich hráčů.