Přeskočit na obsah

Sportovní rok 2018 odstartoval tradiční Novoroční běh na Svatošské skály

Také letos zahájil novou sportovní sezonu na Karlovarsku Novoroční běh na Svatošské skály. Závod, který SK Liapor Witte pořádá už od roku 1984, letos dovršil pětatřicet let existence, ozdobou tohoto jubilea byla rekordní účast 149 startujících. Na startu nechyběl téměř nikdo ze současné regionální běžecké špičky, ale přišla i celá řada borců, kteří se do historie našeho „Novoročáku“, ale i karlovarského sportu vůbec, zapsali zlatými písmeny v minulých desetiletích.

Byl mezi nimi i první vítěz s přesně změřeným časem Kuba Jiskra, který v roce 1985 stanovil základní traťový rekord 23:45, a letos si v čase 25:37 doběhl pro bronz v kategorii nad 50 let. Byl mezi nimi i vítěz z roku 1995 a pozdější ministr školství Marcel Chládek a triumfem v kategorii 60+ ozdobil svůj třináctý start Karel Hellmich.Slavná jména přitom nezdobila jen kategorie veteránů, ale i mládeže. Svůj křest na na Novoročním běhu si tak odbyl Pablo Escajadillo, syn Peruánce, který při svém vítězství v roce 2007 zaběhl historicky třetí nejlepší čas 20:31, a Karel Hellmich přivedl na start 12letou vnučku Sandru.

Do nového roku 2018 odstartoval nejlépe Radek Sedněv, který v dresu Triatletu ve startovním poli nenašel rovnocenného soupeře a v sedmém nejlepším čase historie závodu 21:01 triumfoval s více než minutovým náskokem na Jana Kubíčka. Převahu běžců Triatletu ve startovním poli potvrdili dále celkově třetí Radek Krummer, druhý mezi čtyřicátníky Slávek Švejdar, třetí mezi padesátníky Jakub Jiskra a vítěz kategorie veteránů Karel Hellmich. Skvěle si vedl i další veterán Milan Kožák, jenž ve svých 53 letech zaběhl sedmý nejlepší čas dne, a hluboce smeknout klobouk se patří před chodovskými superveterány Manfredem Krassou a Vladimírem Zounarem, kteří na „bednu“ nedosáhli jen proto, že kategorie 70+ v tomhle závodě není vypsaná. Dámské části závodu kralovala „tradičně“ veteránka Romana Lubinová, když jako jediná z žen zaběhla čas pod 27 minut, z kategorie žen do 34 let se jí přiblížila (ovšem s uctivým disancem) jen chebská Bára Hovorková.

A proč se nepochválit? Do kategorie „vítězů“ by se letos mohl zapsat i štáb pořadatelů SK Liapor Witte a spolupracujícího Triatetu. Závod, který už přerůstá hranice regionu, jsme kompletně zvládli za tři hodiny! V 10:00 se spustila registrace závodníků, v 11:00 se startovalo a ve 13:00 už bylo po všem a začal se plánovat 36. ročník 2019.

Fotky z Novoročního běhu